понеделник, 24 ноември 2014 г.

Един домат е достатъчен ...

Често сме чували да казват, че на човек му е нужно съвсем малко, за да бъде щастлив. Лично аз вече имам доказателство, че това е така! И доказателството е един домат, който направи четири човека щастливи. Не се учудвайте! Това се случва днес, тук и сега. Мястото е Соф
ия, пазара на ул.Граф Игнатиев. Часът - 22.00, а хората са Кирил, Иван, Петър и Калин. Четирима мъже без дом, които срешнахме в чевъртък вечерта.


Истината е, че ги търсехме, защото знаехме, че около градинката на църквата „Свети Седмочисленици” има хора, които сме виждали да нощуват навън. Причината да ги потърсим бяха топлите хлябове, които бяхме омесили заедно с нашите приятели от Хлебните къщи, и топлите шапки и шалове, които доброволците в Благотворителната кампания „Изплети топлина” бяха изплели. 

Вечерта беше изключително студена от онези, които  пронизващият вятър те кара да плачеш без повод.  Грабнали няколко пакета хляб търсим, кого да нахраним и стоплим, но за наше разочарование не откриваме никой на познатите ни места. Студът ни кара да се откажем от търсенето и да оставим топлите неща на една сергия, но вървейки към нея виждаме група мъже скупчени един до друг, които си обсъждат нещо и тогава разбираме, че това са хората, които търсим. Питаме ги дали искат да хапнат нещо топло, а те ни поглеждат изненадани, и когато разтварят кръга, който са направили, виждаме какво ги е събрало – един домат разрязан на четири. Лицата им изглеждат така сякаш пред тях има съкровище, и може би наистина е съкровище за четирима гладни, бездомни мъже.


Питаме се дали нещо може да накара очите ни да светят по този начин, и не намираме отговор.  Вцепенени от гледката забравяме за хляба, но чудесният му аромат ни напомня за какво сме тук.  Бързо изваждаме по един топъл хляб и го подаваме в премръзналите ръце на мъжете. Те ни гледат учудено и ни питат защо не го искаме, а ние за пореден път им повтаряме, че е специално омесен за тях. Оживени от жеста започват да си говорят с нас, и от дума на дума разбираме, че това е тяхното място. Всяка вечер споделят преживяванията си скупчени, за да преодолеят студа. Щастливи с  топлия хляб и красивите шапки и шалове споделят, че за тях тази вечер е като Коледа. Споделят, че за повечето хора са незабележими, а за други са отблъскващи, и че много малко са тези, които им подават монета, бисквита, цигара или просто им казват добра дума. Тази вечер те са щастливи, защото освен парче домат имат комат хляб, топла шапка и шал, и много добри думи. А за нас сякаш времето вече не е толкова студено, защото сме стоплени от щастието на Кирил, Иван, Петър и Калин....

1 коментар:

  1. «Бенджамин Бриэль Ли всегда был очень профессионален, держал меня в курсе всего, что происходило. Если у меня были какие-либо вопросы, он всегда был готов ответить. Это была моя первая покупка дома, я мало что знал о процессе кредитования, он помог мне понять, о чем у меня возникли вопросы. Мне очень понравилось с ним работать.
    Он - специалист по кредитам, работающий с группой инвесторов, которые готовы профинансировать любой проект или одолжить вам любую сумму с очень низким процентом. Связаться с Бенджамином Бриэлом Ли E-Mail: lfdsloans@outlook.com Whats-App Number: + 1-989 -394-3740.

    ОтговорИзтриване